Blog

FARELER HAKKINDA BİLİNMEYENLER

Fareler, günlük hayatlarının yaklaşık 30 dakikasını kemirerek geçirirler. Sebebi, dişlerinin günde 0.4 mm, yılda ise 14.5 cm uzamasıdır. Ortalama yaşam süreleri 2-4 yıl arasında olan farelerin dişleri, kemirme eylemini gerçekleştiremediklerinde uzayarak beslenmelerini engeller ve ölümlerine sebep olur.

Bu kemirgenler, genellikle geceleri faaliyet gösterir ve insanların bulunmadıkları alanları tercih ederler. Fakat yaşam alanlarının daralması ve kentleşme sebebiyle artık birçok noktada farelerin varlığı sorun teşkil eder vaziyettedir.

Çatı faresi, lağım faresi ve ev faresi şeklinde sınıflandırılan farelerin en zeki olan cinsi çatı faresidir ve bilimsel deneylerde de bunlar tercih edilirler.

Bu hayvanlarda görülen ilginç davranışlardan biri, tehlike karşısında kuyrukları ile birbirlerine düğümlenmeleridir. Daha çok yeni yavrularda görülen bu tip düğümlere” Yaşayan gordion düğümü” denir.

Farelerin görme yetenekleri kısıtlı olup, koku, tat alma ve denge duyuları çok gelişmiştir. Dünya üzerinde Antarktika kıtası dışındaki hemen her bölgede bulunurlar. Hastalık taşıyıcıdırlar ve kemirgenlerin taşıdıkları en korkunç hastalık vebadır. Gıda maddelerine dışkı, kıl ve idrarlarını bırakarak, kullanılamaz hale getirirler. Ayrıca elektrik, telefon ve bilgisayar kablolarını da kemirerek bu tür eşyalara zarar verirler. En önemlisi de sebebi bilinmeyen yangınların % 50’sinin farelerden kaynaklandığı tahmin edilmektedir.

Call Now ButtonHemen Bilgi Alın