FARE

FARE

EV FARESİ

Biyolojisi

Çok küçük 3 cm civarındadırlar ve fındık faresi olarak da anılırlar. Renkleri genelde gridir. Büyük kulakları, küçük gözleri ve burunları vardır. Pislikleri siyah pirinç büyüklüğünde ve ovaldir. Pisliklerini etrafa saçarlar. Yuvalarını gıda merkezlerine yakın oyuk ve boşluklarda yaparlar. Ev ve iş yerlerine yerleşirler, çok iyi tırmanıcı ve sıçrayıcıdırlar. Çok çabuk ürerler, gebelikleri 18 – 21 gün sürer ve her seferinde 5 – 8 arası yavru yaparlar. Yılda 5 – 10 kez yavrulayabilirler. Çok güçlü koku duyuları vardır. Yetişkin bir ev faresi 0.5 cm delikten geçer ve 4 metre yüksekten atlayabilir.

ÇATI FARESİ

Biyolojisi

Ergin çatı fareleri, kuyruğu hariç 16 – 21 cm boyunda ve 80 – 300 gram ağırlığındadırlar. Sivri burnu, iri kulak ve gözleri olup, kahverengi veya siyah tüylere sahiptirler. Çok iyi tırmanıcıdırlar. Bina içleri ve altında, çatısında, çöp ve odun yığınları içinde yaşarlar. Erginlerin dışkıları lağım faresinin dışkısı gibi fakat sivri uçludur. Çatı fareleri 4 ayda ergin hale gelir ve 12 ay yaşarlar. Bir defada 4 – 8 yavru doğurur ve yılda 6 kez yavrulayabilirler. 12 mm’den büyük aralıklardan kolayca geçebilirler. Fareler leptospirosis, selmonella, brucellosis, kuduz ve şap gibi birçok hastalığı yayarak büyük tehlike teşkil ederler.

LAĞIM FARESİ

Biyolojisi

Ergin lağım faresi, kuyruğu hariç 18 – 25 cm boyunda ve 200 – 600 gram ağırlığındadır. Küt burunlu, küçük kulak ve gözlere sahip, kaba tüyleri kahverengi, siyah karın bölgesi gri beyaz arası bir renktedir. Lağım fareleri daha çok kanalizasyon sistemi, binaların bodrum ve alt katları ile depolarda, bina dışında ise nehir kenarlarında, yol boyunca toprak altında, çöp yığınları ve beton altında yuva yaparlar. Erginlerin dışkıları iki ucu küt kapsül şeklinde ve 20 mm uzunlukta olabilir. 2 – 5 ayda ergin hale gelir, bir yıl yaşarlar. Gebelikleri 3 hafta sürer. Bir defada 7 – 8 yavru doğurur ve yılda 3 – 6 kez yavrulayabilirler. Güçlü koku ve işitme duyularına sahiptirler. 12 mm’den büyük aralıktan kolayca geçebilir, 15 metre yükseklikten atlayabilirler. Kemirmeyi severler ve en çok elektrik kablolarını kemirdikleri için de sık sık yangınlara sebep olurlar.

Kontrol Önlemleri

Evlerde yaşanan problemde, sorunun kaynağı tespit edilerek, o alanda ilaçlama yapılmalı, giriş çıkış yapılan alan tespiti edilmeli ve mutlaka kapatılmalıdır.

Tesis ve iş yerlerinde yerleşime bağlı olarak, kemirgen monitörleri ile sistem kurulmalı ve aylık periyodlarda kontrolü yapılmalıdır. Gerekirse belirli alanlarda direkt uygulamalar da yapılabilir.

Call Now ButtonHemen Bilgi Alın