HAMAM BÖCEĞİ

HAMAM BÖCEĞİ

AMERİKAN HAMAM BÖCEĞİ

Biyolojisi

Erginleri ortalama 2 – 3 cm boyunda, kanatlı, kırmızımsı kahverengi renginde olan en büyük hamam böceği türüdür. Kağıt da dahil olmak üzere, insanların yediği ve yemediği her şeyi yerler. İçinde 30 – 40 yumurta bulunan paketler yaparak her mevsim ürerler. Genelde toplu koloniler halinde yaşarlar ve 15 ay kadar ömürleri vardır. Nemli, sıcak ve pis yerleri severler. Kanalizasyon, kazan dairesi, depo, bodrum, toprak altı galerileri, ambalaj içleri gibi yerleri istila ederler. Genelde endüstriyel işletmelerde çok görülürler. Karanlığı severler, geceleri aktiftirler ve çok dayanıklıdırlar. Bilinçsiz yapılan amatör mücadelelerde ilaçlara çok çabuk direnç kazanırlar. Bir binanın 10 katını birden bir gecede dolaşabilir ve yaklaşık 4.5 km yol kat edebilirler. Marketten ufak bir poşet içinde veya bir yumurta paketinde evinize gelebilir, pazar eşyaları, sebzeler veya koliler ile bilinmeden taşınmış olurlar.

ORYANTAL HAMAM BÖCEĞİ

Biyolojisi

1 – 1.5 cm uzunluğunda parlak siyah renklidir. Erkeklerde iki adet kahverengi kanat vardır. Dişiler oval, erkekler ise daha ince yapıdadır. Halk arasında karafatma olarak da anılırlar. Genelde lağım sistemi, bodrum, depo, bina boşlukları ve daha az olarak da ev içlerinde yuvalanırlar. Havalar ısınınca komşu binalara kadar her yeri istila ederler, kış aylarında ana yuvalarına çekilirler.

Kontrol Önlemleri

Ferdi mücadele ve market ürünleri ile yapılan kısmi mücadele, genellikle başarılı olmadığı gibi zaman ve ekonomik kayba neden olur. Ayrıca üreme sayısı da artabilir. Etkin mücadele, tecrübe, teknik bilgi ve uygun insektisit ile periyodik uygulama tekniği gerekir. Kalıcı insektisiti her türlü çatlak ve yarıklara, kapı pervazı, süpürgelik, dolap arkası gibi yerlere uygun dozda atmak gerekir. Gerekirse özel yemleme sistemi (jel) veya mikrokapsül ilaçlar uygulanır. İçeride ve dışarıda, üreme ve barınma yerlerini dikkatle araştırıp, bulup yok etmek için profesyonel servise ihtiyaç duyulur. Zira yuvalarına ulaşmakta güçlük çekilir. Mücadelesi dikkat ister. Kalıcı insektisit uygulanır. Kesin çözüm için 15 – 20 günlük periyodla en az iki kez ilaçlama gerekir.

Call Now ButtonHemen Bilgi Alın