TAHTA KURUSU

TAHTA KURUSU

Biyolojisi

Erişkin tahtakurusu oval, yassı, çok ayaklı 2 – 5 mm boyunda ve pas kırmızısı rengindedir. Ezilince pis kokar ve kan çıkar. Erginleri hiç beslenmeden 550 gün yaşayabilirler.

Kümeler halinde 200 civarında yumurtayı yapıştırarak çatlaklara bırakırlar. Evlerde insanın yaşadığı yatak odaları, çekyat, dolap içleri, karyola ve yatak kenarları, duvar delikleri ve tahta aksam ayrıkları ile yatakhaneler gibi yerlere yuvalanırlar. İnsanları ısırıp ağırlığının 5 – 6 katı kan emerler, emdiği yer şişer ve çıban gibi kızarır. Özellikle geceleri aktif olan tahtakuruları, insana uykuda hemen hücum eder, evden eve eşya ile yayılır. Pasteurella pestis, alerjik reaksiyonlar M. Leprae, bacillus anthracis, B. Recurrentin gibi birçok hastalığı bulaştırırlar.

Kontrol Önlemleri

Ferdi mücadele çok zordur. Genellikle başarılı olmaz. Barındığı ve ürediği yerler dikkatle ilaçlanırsa kolayca yok edilir. Karyola, çekyat, dolaplar, duvarlar, koltuklar dikkatlice incelenip, ilaçlama yapılmalıdır. Genellikle tek uygulama yeterli olmaz. Yoğunluğa bağlı olarak ilaçlama tekrarı yapılmalıdır.

Call Now ButtonHemen Bilgi Alın